• Beeldmerk Loopsport Vereniging Invictus
  Loopsport Vereniging Invictus
 • Beeldmerk Loopsport Vereniging Invictus
  Loopsport Vereniging Invictus

Beste leden,

 

Op 13 oktober heeft het kabinet de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus verscherpt.

De aangescherpte maatregelen gaan in vanaf 14 oktober 22.00 uur en zijn minimaal de komende vier weken van toepassing (10 november 2020).

Onderstaande maatregelen zijn dus in ieder geval tot die tijd van kracht.

 • Er mag met maximaal 4 personen van 18 jaar en ouder samen buiten gesport worden 

 • Sporten mag alleen met inachtneming van 1,5 meter afstand

Er is een uitzondering voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Zij mogen in teamverband sporten.

De jeugdtrainingen op de vrijdagavond gaan dus gewoon door!

Alle andere trainingen komen te vervallen.

Let op:

 • Kinderen met klachten die kunnen wijzen op corona blijven thuis.

In de komende twee weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Aanvullende informatie volgt daarna.

Beste Jeugdleden,

 

Wat een geluk, jullie hardlooptrainingen gaan gewoon door! ( mits je nog geen 18 jaar bent)

Ben jij er vrijdagavond ook weer bij? Leuk!

Wist je dat je gerust iemand mee mag nemen die hardlopen ook leuk vindt?

Niet-leden zijn welkom om aan één van bovenstaande trainingen mee te doen. Als aspirant-lid kun je 3 keer een training deelnemen om te kijken hoe het bevalt.

Wil je neefje, vriendje, nichtje, vriendinnetje, buurmeisje, buurjongen, broertje of zusje ook een keer met jou hardlopen?

Geef dit dan van te voren ook even door aan de trainer.

Hoe laat?

18:00 tot 19:00                    voor jeugdleden tot en met 12 jaar
19:15 tot 20:15                    voor de jeugdleden tot en met 17 jaar

Startpunt:    de parkeerplaats bij de Bosberg in Appelscha.

 

Ben jij er ook bij? Geeft dit dan van te voren door aan de trainer

Omdat Gerko vrijdagavond 16 oktober niet aanwezig is, graag bellen met Jonine of Klaas Jan

Is je leeftijd tot en met 12 jaar? Jonine Hofstra: 06  - 82 23 60 50

Ben je 12 jaar t/m 17 jaar Klaas-Jan Hofstra: 06  - 53 32 99 79


Vanaf volgende week vrijdag: Gerko Floor : 06 - 23 74 43 06


Misschien tot vrijdag en anders tot een volgende keer.

Ohja: Heb je klachten die kunnen wijzen op corona, blijf dan thuis aub.

 

Veel plezier

 • Hits: 2

Klaas Jan Hofstra maakt favorietenrol waar

Thuisloper Klaas Jan Hofstra maakte zijn favorietenrol waar op het Nederlands kampioen oriëntatielopen Middle Distance in Appelscha.

De inwoner van Appelscha werd nationaal kampioen bij de mannen 55+. Hij was van de in totaal zeventien posten bij dertien posten de snelste en finishte in 45.52.

Het Nederlands kampioen oriëntatielopen op de kaart Bosberg werd een spektakel. Op de Middle Distance, waar het echte oriënteren bij komt kijken, had de baanlegger een moeilijk, technisch en heuvelachtig parcours uitgezet.

Acht van Drachten

De 8 van Drachten leverde voor Invictus twee podiumplaatsen op. De organisatie had een nieuw parcours over 8 kilometer in het centrum van Drachten uitgezet, met alle coronamaatregelingen erin. Jessica Oosterloo moest haar meerdere erkennen in junior Elsa Rijpstra. Oosterloo finishte als tweede met een achterstand van 24 seconden in 29.08.

Gerko Floor is al tijden in goede doen. In Drachten won hij bij de mannen 40+ in 27.28. Hij had ruim één minuut voorsprong op zijn directe concurrent.

Overige uitslagen Invictus: Siem Hiemstra 34.33 (11e M50), Onno Hiemstra 36.20, Carolien Meloni 43.37 (7eV40).

Geert huldiging

Geert Aardema houdt leden Invictus in beweging

Loopsportvereniging Invictus kwam de coronacrisis door met individuele uitdagingen. Bedenker en initiatiefnemer Geert Aardema had elke week een uitdaging in petto voor de leden.
Aardema wilde leden motiveren en stimuleren te gaan lopen. Via de groepsapp werden de uitdagingen medegedeeld. De resultaten werden doorgegeven via foto’s, zodat er nog enigszins sociale binding was met de groep.

Uitdagingen

In de uitdagingen kwam van alles aan bod, waarbij een ieder persoonlijk zijn of haar route kon bepalen op een zelfgekozen tijdstip. Zo was er een loop langs bruggen, een eigen belevingsloop waarbij atleten foto’s moesten maken, verschillende afstanden lopen, door mul zand lopen, via foto’s een route lopen, langs verschillende dieren lopen, maar ook zwerfvuil opruimen tijdens een loop. Bij elke uitdaging waren er punten te verdienen en zo werd er een competitie opgesteld.

Fanatiek

Nu er versoepelingen zijn en er weer getraind mag worden, is besloten met de uitdagingen te stoppen. Geert Aardema werd door voorzitter Marlo Post in het zonnetje gezet voor al het werk en voor bijhouden van de resultaten. De leden waren enthousiast over het initiatief. Sommigen waren nog nooit zo fanatiek geweest en verbeterden zelfs hun persoonlijke tijden.

 • Hits: 1

Beste Invictusleden,

Wij volgen de richtlijnen van het RIVM, het NOC*NSF, de Atletiekunie en de gemeente Ooststellingwerf.  

Al deze maatregelen vragen om begrip en flexibiliteit. Samen zorgen we ervoor dat de bestrijding van het Coronavirus onder controle blijft.
Daarom volgen hieronder de belangrijkste aandachtspunten.

 • Blijf thuis als je een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoest, benauwdheid of koorts.

 • Houd 1,5 meter afstand van iedere andere persoon buiten jouw huishouden (uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar). 

 • Blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf de 38C°) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag de atleet weer sporten. 

 • Blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het coronavirus (COVID19). Omdat je tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact.

 • Iedereen die tot de risicogroep behoort of 70+ is, dient zelf hun risico te analyseren of zij in de openbare ruimte zich in groepen kunnen begeven, raadpleeg desnoods je huisarts.

 • Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. 

 • Was voorafgaand aan je training je handen met zeep of desinfectans, minimaal 20 seconden. 

 • Was de handen met zeep of desinfectans als je handen vuil zijn; na het aanraken van objecten waar veel mensen aanzitten (bijvoorbeeld deurknoppen);
  na een toiletbezoek; na hoesten, niezen in de handen; na het snuiten van de neus. 

 • Vermijd het aanraken van je gezicht. 

 • Schud geen handen.

 • Volg altijd de aanwijzingen van trainers, begeleiders en bestuursleden op.

 

Onderstaand de starttijden van de verschillende groepen met de bijbehorende startlocatie.

 • Maandag: 19:30 tot 20:45
  Startlocatie groep Alienka/Jan/Petra: Parkeerplaats Bosberg

 • Dinsdag: 18:15 tot 19:15 voor de jeugd, 19:30 tot 21:00 voor de volwassenen
  Startlocatie jeugdgroep Erik: Parkeerplaats Bosberg
  Startlocatie groep Albert/Erik/Reina: Parkeerplaats TIP/VVV Appelscha
  Startlocatie groep Klaas Jan: Parkeerplaats Bosberg

 • Woensdag: 9:00 tot 10:15  
  Startlocatie groep Jan: Parkeerplaats Bosberg

 • Donderdag: 19:30 tot 20:45  
  Startlocatie groep Albert/Reina: Parkeerplaats Bosberg

 • Vrijdag: 18:00 tot 19:00 voor de jeugd t/m 12 jaar, 19:15 tot 20:15 voor jeugd van 13 t/m 18 jaar
  Startlocatie beide jeugdgroepen Gerko: Parkeerplaats Bosberg

Neem bij vragen gerust contact op met ons.

Met vriendelijke groet,

Bestuur LSV Invictus

 • Hits: 451

Atlete Sia Pasveer boekt haar eerste overwinning

Invictus-atlete Sia Pasveer boekte op de Lenteloop in Veenhuizen haar eerste overwinning. Ze liep de zware loop over 10 kilometer in 56.54. Pasveer was 25 seconden sneller dan haar clubgenote Joke Nicolai, die als tweede eindigde.

Arie de Jong maakte een sterke indruk tijdens de crossduathlon op Ameland. De Jong bouwde zijn race goed op, maar de Tilburger Joep Staps, die twee jaar geleden op Ameland Nederlands kampioen werd, was een maatje te groot.

De Jong kwam bij het mountainbiken op het strand en door de duinen sterk opzetten en eindigde overall op een tweede plaats in 1.58,44. Hij werd eerste bij de mannen 40+.

 • Hits: 2

Ilse NKIlse Rooks snelt naar brons

Invictus-atlete Ilse Rooks won op het Nederlands kampioenschap indoor voor studenten een bronzen medaille op de 3000 meter. Rooks liep tot 2600 meter op kop en kwam in de eindsprint net te kort. Op twee seconden van de Nederlandse kampioen finishte Rooks als derde in 11.06,75, een verbetering van haar persoonlijk indoorrecord. Ze had outdoor één keer onder de elf minuten gelopen.

Corona

Jessica Oosterloo was in het Zuid Franse Cannes voor een 10 kilometer. Daags voor de wedstrijd besloot de Franse overheid dat de grote hardloopwedstrijden niet plaats mochten vinden in verband met het Coronavirus.

Langezwaag

In Langezwaag waren een aantal Invictus-atleten actief. Op de 10 mijl liepen Wiebe de Vries (1.21,23), Henk Popken (1.21,32) en Adrie Hartholt (1.27,40). Op de 5 kilometer noteerde de jeugdige Thomas Smeman 20.12, goed voor een zesde plaats.

 • Hits: 4

Daan

Daan Graafstra wint cross in Emmen

Invictus-atleet Daan Graafstra won op een overtuigende wijze de jeugdcross Rietplasrun in Emmen. Graafstra liep de twee kilometer onder stormachtige omstandigheden in 7.46.

In het Duitse Silbersee toonde Henk Popken zijn goede vorm. Was hij een paar weken geleden in Smilde vierde, tijdens de extreem zware Ost-friesland crosslauf over 11,4 km. liep hij ondanks een val precies in één uur en eindigde in de middenmoot.
Ineke Ligthart, die ook viel en door haar enkel ging, kon de wedstrijd niet uitlopen.

 • Hits: 4

PETRA MULDER GENIET VAN CANICROSS
‘Zo mooi om met een hond in de natuur bezig te zijn’

Petra‘Ik was klaar met een aantal opleidingen. Ik wilde vervolgens iets ondernemen met honden’, vertelt Mulder (45). ‘Ik las over canicross en een bekende hield zich er toen mee bezig. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf, dat zich bezighoudt met trainingen en workshops rond canicross.’ Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond. Baas en hond leggen samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden af.

Mulder organiseerde zondag voor de tweede keer een canicross door het Drents-Friese Wold in Appelscha. Ondanks het voorspelde slechte weer kijkt Mulder met een goed gevoel terug op de wedstrijd. ‘In het bos hadden we weinig last van de wind en pas op het einde begon het te regenen. Canicrossers zijn gelukkig wel wat gewend en ze houden wel van een beetje modder en nattigheid. Dat geldt ook voor de honden. Wel heb ik een bruggetje uit het parcours gehaald, omdat die spekglad was geworden. Dat was te gevaarlijk, voor zowel atleet als voor de hond.’ De crossers moesten daardoor over het open veld bij de spartelvijver, met een stevig tegenwindje tot gevolg.

Routepijltje gedraaid

Enkele van de 25 deelnemers werden de verkeerde kant opgestuurd. Een lolbroek vond het nodig een lintje te verwijderen en een routepijltje een kwart slag te draaien. Daardoor hadden atleten een paar honderd meter meer op hun klokje staan. ‘Gelukkig hadden ze het snel door dat er iets niet klopte’, vertelt Mulder. ‘Ik had bij de briefing vooraf gezegd dat er drie hekken moesten worden gepasseerd en dat deze zouden worden geopend. Bij een van de hekken was echter niemand aanwezig om deze open te doen. Toen viel het kwartje. Je hoort helaas vaker dat onverlaten aan de routepijlen zitten. Gelukkig waren er alleen maar positieve reacties op de cross. Deelnemers vonden het een leuke loop door een mooie omgeving.’

Als het aan Mulder ligt, krijgen haar canicross een vervolg. ‘Dan ga ik wel eerst met Staatsbosbeheer om tafel. We mogen niet overal langs. We respecteren de natuur. Voorafgaand aan de cross leg ik Staatsbosbeheer de route voor. Ik hoop de volgende keer dat we meer heuveltjes op kunnen nemen in het parcours. Het liefst zou ik ook op andere locaties dergelijke crossen houden, zoals in Diever.’

Teleurstellen

De meeste deelnemers kwamen zondag uit de omgeving van Appelscha, maar ook enkelen kwamen van verder weg, zoals Egon Meuleman, de winnaar bij de mannen. Hij kwam speciaal uit Uden om aan de canicross mee te doen. De winnares bij de vrouwen was Nataschja Hettelder uit Visvliet. Dat canicross steeds populairder wordt, blijkt wel aan het aantal aanmeldingen dat Mulder binnenkreeg. ‘Er waren 25 atleten en ik heb ook enkele inschrijvers teleur moeten stellen. Als Staatsbosbeheer er mee instemt, kunnen we omhoog naar dertig deelnemers. Dat is ook wel het maximum, want ik wil het graag kleinschalig houden. Ik doe het echt voor de lol.’

Samenwerken

Steeds vaker staat een canicrosswedstrijden op het programma. Ze maken onderdeel uit van een competitie, die door Mulder is opgezet. Ze houdt de uitslagen en het tussenklassement bij. De Oosterwoldse was eerder actief als hardloopster, maar de canicross heeft haar inmiddels in de greep. ‘Het is zo mooi om met je hond bezig te zijn in de natuur. Het elkaar helpen, de hond coachen, lekker lopen in het bos. Als hardloopster voel je snel je eigen vermoeidheid. Bij de canicross is dat een stuk minder. Je moet heel goed samenwerken en de concentratie goed vasthouden.’

Elastische lijn

Mulder traint twee of drie keer per week om een team te worden met de hond. Ze leert de viervoeter commando’s, hoe aan het touw te trekken en hoe de hond moet stoppen. De atleet heeft een heupgordel om en de hond een sportuig. Hiertussen zit een elastische lijn. ‘De loper bepaalt de snelheid’, zegt Mulder. ‘Je stuurt de hond zo aan dat die de snelheid goed aankan. Als je te snel start, is de hond na twee van de vijf kilomter al doodop. Je moet het rustig opbouwen.’
Mentaal uitdagen

Sinds anderhalf jaar traint Mulder met haar bedrijf Active Dog Training atleten en honden. Ze geeft workshops en fitnesstrainingen. Maar niet alleen het fysieke aspect is belangrijk. Mulder: ‘Ik wil honden ook mentaal uitdagen, ze moe in hun hoofd maken. Ik laat ze speuren, zodat de hersenen aan het werk moeten.’

Korfbal

Naast de canicross is Mulder al jarenlang sterkhouder van het eerste kofrbalteam van DIO Oosterwolde. Waar het met de canicross voor de wind gaan, wil het bij de korfballers dit zaalseizoen nog niet vlotten. DIO staat puntloos onderaan. ‘Er zijn wat poppetjes weggegaan en dan krijg je het moeilijk’, legt ze uit. ‘Maar we houden de moed er in en proberen zeker nog minimaal een wedstrijd te winnen.’ Mulder hoeft de keuze tussen canicross en korfbal niet te maken. ‘Ik kan de workshops zelf inplannen. Ik geef het korfbal er niet voor op. Daarvoor is het nog te leuk.’

Mulder loopt als canicrosser òf met een Amerikaanse Stafford òf met een van haar twee Catahoula’s (Amerikaanse jachthond). Deze honden zijn qua lichaamsbouw geschikt voor een canicross.

Mulder meent dat niet alle hondenrassen aan de sport mee kunnen doen. ‘Honden met een platte snuit krijgen moeite met ademen tijdens een cross. Ook voor zware honden, honden met een lange rug of met korte pootjes zijn volgens mij niet geschikt voor de canicross, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Je moet goed kijken naar de fysieke gesteldheid van de hond. Het is wel maatwerk. Het is niet van ‘knoop je hond vast aan de lijn en gaan.’

 • Hits: 4

Baas en hond gaan door weer en windCani Appelscha

Canicrossers en hun hond zijn wel wat gewend. Ze houden wel van een beetje modder en nattigheid. Dat kwam goed uit, want regen en wind maakten de tweede canicross zondag in het Drents-Friese Wold in Appelscha zwaar. Een klein bruggetje was uit het parcours gehaald, omdat deze veel te glad was. De crossers moesten daardoor over het open veld bij de spartelvijver, met een stevig tegenwindje tot gevolg. Een onverlaat had een routepijltje omgedraaid, waardoor sommige combinaties even van het parcours raakten. De winst bij de mannen was voor Egon Meuleman uit Uden en snelste dame was Nataschja Hettelder uit Visvliet. De organisatie was in handen van Petra Mulder uit Oosterwolde, die in de canicross haar nieuwe passie vond.

 • Hits: 3

Ook niet geoefende hardloper rent marathon in Appelscha

Altijd al willen zeggen dat je een marathon gerend hebt? Dat kan door mee te doen aan de tocht van 42 kilometer en 195 meter in Appelscha. Loopsportvereniging Invictus maakt het mogelijk solo duo teamdat ook niet geoefende hardlopers de eindstreep halen, soms zelfs nog wel fitter dan de doorgewinterde loper.

Hoe? Daar heeft de vereniging een foefje op gevonden. ‘Wat is er nou leuker om met elkaar te sporten? Wij introduceren daarom voor de tweede keer de Solo-Duo-Team marathon in Appelscha’, zegt Douwe Dijkstra van Invictus. Het houdt zoveel in als: alleen lopen, als duo of als team, alles is toegestaan. ‘Bij een duo fietst er één deelnemer naast een hardloper en zodra de loper moe is wordt er gewisseld. Hetzelfde geldt voor de teams, die maximaal uit drie tot vijf deelnemers bestaan. In het geval van een team van vijf fietsen er vier en wordt er gewisseld met het rennen. Zodra de niet-geoefende loper moe is – ook al is dat na honderd meter – wisselen de atleten.’ Op deze manier probeert de loopvereniging iedereen aan het sporten te krijgen.

De marathon vindt plaats op 24 mei vanaf 9.45 uur bij camping De Roggeberg in het dorp. Er worden vervolgens twee lussen gelopen: eerst door het Fochteloërveen om terug te keren naar de camping en daarna wordt nog een lus gemaakt door het Drents-Friese Wold, oftewel continu door de natuur. De maximale tijd dat er over de marathon gedaan mag worden is 5,5 uur. Omdat het voor de teams handig is om tijdig vrij te vragen, is inschrijven nu al mogelijk bij Invictus. Kijk daarvoor op lsv-invictus.nl.

Aan de eerste editie deden 100 deelnemers mee. ‘We hebben nu al meer inschrijvingen binnen.’

 • Hits: 3
Copyright © 2019 Loopsport Vereniging Invictus
Realisatie: Scheffer Media